Groepsnieuws

Groep 3

In groep 3 kijken we uit naar de terugkomst van juf Kim. Het is bijna zover: 27 maart is haar eerste werkdag. We hebben veel zin om met haar aan het werk te gaan en alle verhalen te horen over de kleine Manu! Aan de andere kant vinden we het heel jammer dat we afscheid moeten nemen van juf Ilona. We hebben het heel gezellig gehad met haar en ze heeft ons veel geleerd. Bedankt lieve Ilona!

 

Veilig Leren Lezen

We beginnen alweer aan kern 9 van Veilig Leren Lezen. In kern 8 hoorden we het verhaal over koning Krullebol, die voor zijn verjaardag een voorstelling cadeau kreeg. Alle mensen uit het dorp lieten iets aan hem zien: een mooie koprol, een goocheltruc, een stukje muziek. We leerden veel over voorstellingen, theater en optredens. Daarbij maakten we dialogen aan de hand van zelfgemaakte stokpopjes, zoals in een toneelstuk. We sloten de kern af met ‘ons eigen feest’, waarin de kinderen zelf mochten bedenken wat ze wilden doen.

In kern 9 gaan we werken over proefjes en experimenten. We leren al moeilijke woordjes lezen en spellen. Woordjes eindigend op –je, -tje of –pje, woordjes op –cht, -aai, -ooi, oei, drie medeklinkers achter elkaar: er komt steeds meer bij. De kinderen oefenen elke dag hard in hun Veilig en Vlot boekje om de woordjes vlot te leren lezen. Na het oefenen van een bladzijde schrijven we een paar woordjes op ons wisbordje.

 

Rekenen

In de klas hangt nu al een getallenlijn tot 100. Zover rekenen we al! We oefenen het rekenen met sprongen van 1, 2, 5 en 10. Vooruit en achteruit. Heel knap! Elke dag oefenen we het hoofdrekenen: wat is de helft of het dubbele? Splitsingen, sprongen op de getallenlijn etc.. Met ons eigen spel oefenen we op snelheid.

 

Schrijven

Nog een paar letters en dan kennen de kinderen alle schrijfletters. Een flink aantal kinderen kan het verbonden schrift al in de werkboekjes toepassen. Sommigen schrijven nog leesletters. Dat is helemaal niet erg, we oefenen verder tot het bij iedereen lukt. Alle kinderen kunnen de letters maken in het schrijfschrift. De juf heeft al een heleboel stickers geplakt!

 

Geschiedenisweek

We kijken terug op leuke en leerzame geschiedenisweken. Naar aanleiding van het poppenkastverhaal over Luyt Wortel maakten we een beeldverhaal in de groep. In groepjes tekenden en schilderden de groepjes de afbeeldingen bij de zinnen die we samen gemaakt hebben. Het resultaat was prachtig! We zongen het lied ‘de kanarie’ uit volle borst mee en we leerden een dansje voor ons optreden tijdens de carnavalsviering. We hebben genoten van het gezellige feest in de Lantaarn!

Bollen, knollen en zaadjes

Ons themahoekje staat nu vol met lentespulletjes. Tijdens het thema ‘groeien en bloemen’ leren we alles over bollen, knollen en zaadjes. We zagen hoe een bolletje steeds slapper en kleiner wordt als de bloem gaat groeien. De bol is immers de voeding van de plant. De aardappelplant heeft geen bol, maar een knol. In een filmpje zien we hoe deze groeit. En weer andere plantjes komen uit een zaadje. Zo kijken we hoe bijvoorbeeld tuinkers groeit.

 

Verkiezingen

Op 15 maart spraken we in de kring uitgebreid over (het belang van) stemmen en verkiezingen. Aan de hand van een stemkrant leerden we over de partijen en de lijsttrekkers. We lazen de stukjes die partijen hierin plaatsten. De kinderen waren erg betrokken en het is geweldig om te zien dat de kinderen, hoe jong ook, zich al een mening vormen over onderwerpen. Afsluitend keken we een stukje van het lijsttrekkersdebat van het Jeugdjournaal.

 

Nieuwe digiborden!

In groep 3 en 4 krijgen we een nieuw digibord. Goed nieuws, want dit bord bevat de nieuwste snufjes. Op het bord kun je schrijven met je vinger. Fijn, zo hoeven we nooit meer te zoeken naar de digipen. Op 28 maart, tijdens onze sportdag worden de borden weggehaald en op 30 maart worden de nieuwe geplaatst. Dat betekent dat we deze ochtend les krijgen in de rode kamer.