Goed reken- en taalonderwijs
Voor De Distelvlinder is het uiteindelijke doel : "Het realiseren van onderwijs op maat voor elk kind". We halen uit elk kind wat erin zit. Daarbij moet de basis goed op orde zijn: rekenen en taal!
Op De Distelvlinder wordt per vak gekeken wie de lesstof voldoende beheerst, wie extra ondersteuning nodig heeft of wie juist extra uitdaging nodig heeft. Kinderen kunnen aan de hand hiervan zelf aan de slag met aanvullend materiaal op hun eigen niveau. De leerkracht stuurt de kinderen hierbij aan en begeleidt hen.
Wij kiezen er nadrukkelijk voor om de basisvakken (rekenen en taal) klassikaal aan te bieden. Vanuit een gezamenlijke start wordt er vervolgens op gestructureerde wijze gedifferentieerd, zodat elk kind op zijn eigen niveau kan werken.
We werken groepsplanloos; dit houdt in dat we met onderwijsplannen en uitgebreide groepsoverzichten per vak werken. Per leerling brengen we na elke toets in kaart op welke onderdelen een leerling eventueel uitvalt. Als dit onderdeel aan bod komt doen deze leerlingen mee met de verlengde instructie. Hierdoor doen er steeds andere leerlingen mee met de verlengde instructie.
Een voorbeeld: Stel een leerling kan heel goed rekenen met tijd, maar heeft nog moeite met de tafels. De leerkracht heeft geanalyseerd waar de leerling precies moeite mee heeft met die tafels:
- Heeft de leerling geen begrip?
- Weet de leerling niet hoe hij een tafelsom moet oplossen?
- Heeft de leerling de tafels niet uit het hoofd geleerd?
- Of lukt het de leerling niet om de tafels in een verhaal toe te passen?
Als tijdens rekenen de les tafels wordt gegeven, zit deze leerling bij de verlengde instructie en krijgt de leerling extra ondersteuning op zijn niveau Als de les rekenen met tijd wordt gegeven, doet deze leerling alleen mee met de basisinstructie (en kan daarna zelfstandig aan het werk).