Groepsnieuws

Groep 5

De tijd vliegt. Het is alweer bijna herfstvakantie. Natuurlijk is het eerst voor iedereen wennen, maar van lieverlee begint iedereen zijn draai te vinden. Samen met de kinderen zijn er afspraken gemaakt hoe ze het in de klas willen hebben. Regelmatig komen we hierop terug en wordt ook de nieuwe grondwet erbij betrokken.


De klas is druk met de vakken geschiedenis; Speurtocht en, aardrijkskunde; Blauwe Planeet. Voor in de klas hangen begrippen/woorden met foto’s, die met de thema’s te maken hebben.  Bij Speurtocht gaan we ver terug in de geschiedenis. Naar de tijd van de jagers en boeren. Er is een thematafel ingericht over het huidige hoofdstuk. Hierop zijn enkele archeologische vondsten te bewonderen en kunnen de kinderen bladeren in de informatieve boeken over deze periode. Bij de Blauwe Planeet staat in het eerste hoofdstuk de vraag ”Kan regenwater opraken” centraal. Hierin speelt het verdampingsproces een grote rol.  Het verschil tussen klei- en zandgrond wordt ook uitgebreid besproken.  Binnenkort komen de eerste toetsen van deze vakken.  Spannend!


Op vrijdag 15 september hebben we meegedaan met de Keep It Clean Day. ‘s Morgens gingen de kinderen in groepjes o.b.v. ouders de wijk in om zwerfafval te verzamelen. In de middag zijn ze naar de Gemeentewerf geweest. Hier hebben ze geknutseld met afvalmateriaal en een rondleiding over de werf gehad. Met z’n allen hebben ze enthousiast gewerkt aan het kunstwerk. Af en toe moest er een pleister geplakt worden, maar dat mocht de pret niet drukken. Na afloop kregen alle kinderen een leuk tasje en daarna gingen ze weer terug naar school. Sinds een paar dagen staat het kunstwerk in groep 5. Het was erg leuk om de reacties te zien van de kinderen bij het herkennen van hun aandeel in het kunstwerk.


28 september zijn de kinderen van groep 5 en 6 naar de Spelerij in Dieren geweest. De sfeer was erg gezellig en we hebben met z’n allen genoten van een lekker broodje dat we zelf boven een vuurtje mochten bakken. Het was een geslaagde dag.


Vrijdag 13 oktober zijn de verkiezingen voor de leerlingenraad. Beneden is er een “stemlokaal” waar de groepen 5 t/m 8 om de beurt gaan stemmen. In groep 5 zijn er een aantal leerlingen die zich hiervoor hebben opgegeven. De laatste weken hebben ze gewerkt aan een individuele poster om te laten zien waar ze voor staan en wat ze graag willen. Alle kandidaten hebben hard gewerkt aan hun poster. Deze poster hebben ze aan de groep gepresenteerd. Ook is er aan de hand van een aantal stellingen een echt debat geweest in de groep. De leerlingen van groep 5 brengen hun stem uit op één van de kandidaten van groep 5.


De komende periode kunnen de kinderen in groep 5 een heuse archeoloog in de klas verwachten. Samen gaan ze een aantal archeologische vondsten onderzoeken. Dit alles staat in het teken van de Romeinse tijd.


We gaan na de herfstvakantie weer tafels oefenen! We merken dat ze wat zijn weggezakt. Wekelijks zullen we 2 tafels aanbieden. Verdere informatie volgt nog via mail.

De kinderen mogen na de herfstvakantie ook een presentatiekring houden. Ze mogen kiezen uit een boeken- of nieuwskring. Verdere informatie volgt nog via mail.

Ook is het een spannende tijd voor meester Laurens die op het punt staat voor de tweede keer vader te worden.